搜尋

Practical Spiritual

認識我的人, 也許知道我不屬於spiritual lovelovelove嘆世界果類人, 而是一個願意用時間埋頭苦幹, 令更多人有學習機會的practical person. 今日有個應對超多tasks, 情緒開始overwhelm 既teachnic想分享下。 老實講, 勁多tasks壓力黎果陣, '覺知' / mindfulness 對我來說係廢既。點樣kill tasks 比較重要, 所以, 我的重點是mind transformation, not stop & sit. ---- 一直我會同自己的情緒set低線: - 絕不會因為情緒而停止工作; - 知道情緒是過雲雨, 唔需要太認真, 不會俾佢佔據意識所有位置 - 想嘆世界的心情人人有, 但make sure put other in front of self comfort 是修行。 ----- 然後,, 我會寫低所有tasks, 係旁邊mark 底預計要完成既時間。 再跟據當日可工作時數, 定當日target。例如只有3小時, 就只安排3小時的工作量。這可以make sure 自己的計劃是可行, set多左, 現實根本冇時間做, 都係廢既。 然後, 每完成一個task, check 下完成時間同開頭預計的時間是否相約。相約h的話, 今日kill tasks 成功在望, 拍拍膊頭keep going ;; 如果快左, 在心中開香檳, keep going;; 如果慢左, 睇下有冇機會下個task追番missing time, 或者, 要減少一些tasks, reset target, 再keep going. 我的assumption是, 如果俾一個無法完成的task list 自己, 只會panic,放棄. 既然現實做唔到, 就要放下。這是修行二。 ----- 這樣, 你唔會因為有10個tasks而緊張, 因為你知道可以完成. 你也唔會俾你既情緒take over, 你知道只要事情under control, 個人有番信心, 情緒就會減少。 ----- 在工作時, 大部分時間, 也同自己講, ''你得既!!!'' 又會不斷提醒自己工作的意義: 當大家上到老師堂, 學到REIKI, 我幫到人做healing... 大家的開心樣,是我每日的動力。 'Being Spiritual' 是一個practical practice. 令你更有能力為他人付出, 而不是令自己日日沉醉pleasant feeling。Happiness should come from within, no matter you are drinking wine or working for others. No different.




永續療癒 Earth Healer

電話: +852 66819501​

​電郵: earthhealer.hk@gmail.com​

地址:  佐敦山林道20號錦興大廈8樓

​          (佐敦站D出口)

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

療癒服務

​課程

活動

© by Earth Healer Limited

永續癒療不旨在取代任何醫學,而是透過治療和引導學習,找出一套合適自己,療癒身心和環境的方法。